„Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez pentru Europa Liberă.
Ba, mai mult, Roelof van Ees a subliniat că decizia Olandei va ține cont, pe lângă gradul de securizare a frontierelor, și de progresele Bucureștiului în domeniul Justiției și al statului de drept din România.
Ambasadorul a mai adăugat că România trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV)”.
„Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informații, și la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, se mai precizează în răspunsul primit de la Ambasada Olandei.
Legat de ultima precizare că „acest lucru necesită timp”, afirmația pare să mai tempereze optimismul arătat de oficialii de la București, care promit că România poate intra în Schengen încă din decembrie, la următoarea întâlnire a Consiliului Uniunii Europene.
Asta pentru că Roelof van Ees a precizat că o eventuală decizie de aprobare a Olandei pentru aderarea României trebuie să fie acceptată și de parlamentul din Haga, orașul în care sunt sediile instituțiilor guvernamentale și legislative din Țările de Jos.
„Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen”, ne-a răspuns clar Roelof van Ees.
Nicolae Ciucă pentru Bloomberg: ”Suntem pregătiți să devenim membri Schengen”
Precizările ambasadorului opresc entuziasmul lui Nicolae Ciucă, premierul român, care a declarat într-un interviu acordat în luna august pentru Bloomberg că speră România va intra până la sfârșitul anului în Schengen.
„Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membri Schengen. Ne așteptăm cu adevărat ca toți ceilalți lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, declarase atunci Nicolae Ciucă.
Declarațiile vin în ziua în care premierul Mark Rutte efectuează o vizită în România, unde se va întâlni cu militarii olandezi la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, împreună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.
Guvernele statelor UE vor vota în decembrie dacă sunt de acord sau nu acu derarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare.
O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.